Beethoven Kimdir?
Bu Makalemizde Beethoven’ın Hayatını ve eserlerini ele alacağız.
Beethoven’ın hayatı ve Viyana

1770 yılında Almanya’nın Bonn şehrinde doğan Beethoven, alkolik bir babanın oğludur. Annesi Rengi hastası 3 kardeşi sağır, 2si kör ve 1i zeka özürlüdür. Tüm bunlara rağmen 9. çocuğu olan Beethoven’ ı dünyaya getirir. Belli bir yaşa kadarda çocuğunun sağlam görünmesinden memnundur. Adı da Ludwig van Beethoven‘ dur. Saray müzisyeni olan babası Beethoven’a zorla piyano çaldırmayı öğretmiştir. Ne kadar isteksiz ve zorlanarak çalmayı öğrense de genç yaşta annesini ve kardeşlerini kaybetmek istemese de, geçinmesi için kilisede müzik çalarak para kazanmaya gitmiştir.
Anlatılanlara göre Beethoven‘ a babası piyanoyu oğluna 4 yaşında iken zorla çaldırmaya başlamış. Aksi ve katı bir baba ile yaşamak zorunda kalan Beethoven’ ın, parmakları piyanoya küçük gelse de aksi baba onu hiç dinlemeyip çalması için ısrar ediyor.
Beethoven‘ın o dönemdeki Avrupa’ nın politik ve kültürel merkezlerinden olan Viyana ile tanışması 17 yaşında olmuştur. Diğer şehirlere göre Viyana kralları ve yönetilenleri tarafından 1600 lü yıllardan beri aydınlanmanın müzik ile yapıldığı bir kent olmuştur. Fransa’ da ise aydınlanma felsefe ile olmuştu. Mozart, Beethoven, Franz Schubert ve daha fazla müzisyen başka şehir ve ülkelerde doğsalar da kendilerini viyana üzerinden dünyaya duyurmuşlar. Tıpkı Mozart’ ta Salzburg’ da doğsa da Viyana’dan dünyaya açılmıştır. Klasik müziğin başkenti olan ve 8 milyonluk nüfusu ile Viyana’ya her yıl 25 milyonun üzerinde turist gelmekte. Gelen turistlerin 30% uda opera ve müzik için şehirde vakit geçirmektedir.
Viyana öyle bir şehir ki sadece konser için kullanılan onlarca salondan mevcut ve asla başka organizasyonlarda kullanılmamakta. Fakat bunların içerisinde en ünlü olanı ise şehrinde meydanında bulunan Opera binasıdır. 1872 yılında Mozart’ın Don Juan bestesi ile açılan Opera binası çevreler tarafından tren garına benzetilmesiyle mimarı olan Van Der Müll‘ ün intihar ederek sonunu getirmiştir. Ama bugün bile biletlere baktığımızda 500Euro ya aylar öncesinden bilet alıp ta konsere katılan insanları görüyoruz. Birde en düşük fiyatları olan 25- 50 euro gibi biletleri olsada dışarıda binaya asılı olan büyük ekrandan içerideki konseri gösteren ve sandalyede hatta yerde oturan insanları görmeniz mümkün. Ücretsiz olarak içerideki konseri izleyebiliyorsunuz.
Evde çalışırken sürekli ses yaptığından dolayı sürekli olarak şikayet edilen Beethoven’ın şehirde dolaşmadığı yer kalmamış ve devamlı olarak ev değiştirmiş. Bu yüzdendir ki çarşıda gezerken binaların ve cafelerin üzerinde küçük tabelalar ile “Beethoven bu evde yaşamıştır” yada “Beethoven burada kahve içmiştir” diye yazılar görürsünüz. Viyana’da yaşadığı 50 yıl boyunca 83 ev değiştirdiği ve birazda bunun sebebinin geçimsiz olmasından kaynaklandığı söylenir.
Belli bir süre sonra Beethoven işitme zorluğu yaşamaya başlar, sesleri duymakta güçleşir ve dahada hırçınlaşır. Şehirden uzaklaşarak dinlenmek ve kaplıcalarınında meşhur olduğu Heiligenstadt bölgesine gelir. Burada iyileşmediği gibi tamamen sağır olup iyice yalnızlaşan Beethoven 20 yıl kimseyle konuşmayarak sadece bir defter üzerinden anlaşmayı kabul eder. Beethoven 9. Senfoni yi sağır olarak bestelemiş ve hiç duyamamıştır. Hayatında hiç evlenmemiş yalnız yaşayan ve uzun uzun yürüyüşler yapan Beethoven gündüzleri ise bestelerine yoğunlaşarak 3 e kadar çalışırmış. Müziğine ilham olması açısından oturduğu bölgede 2-3 saat süren yürüyüşlere çıkarmış. Şimdi ise o yıllarda yürüdüğü o yol Beethoven yolu olarak bilinmektedir.
Beethoven eserleri
senfoniler: 3. Senfoni, Eroica ; 5. Senfoni; 6. Senfoni, Pastoral; 7. Senfoni; 9. Senfoni, korolu (Neşeye övgü).
konçertolar: piyano konçertoları, 3., 4. ve imparator; keman konçertosu.
oda müziği: Keman ve piyano sonatları ilkbahar ve Kreutzer; 3 numaralı viyolonsel ve piyano sonatı; Arşidük Triosu; yaylı çalgılar için 4 ve 11 numaralı dörtlüler (kuartetler).
piyano sonatları: 8 numaralı, Patetik; 14 numaralı, Ay Işığı; 18 numaralı; 23 numaralı, Appassionata.
Kaynak: http://leventisikli.com/viyanada-muzik-beethoven-kimdir-hayati-yasami-hakkinda/
Kaynak2: https://www.sabah.com.tr/beethoven-kimdir-