Sony’nin Başarı Hikayesi
Bu Makalemizde Sony’nin başarı hikayesini alacağız. Sony ile ilgili merak ettiğiniz soruları, nasıl başarıyı yakaladığını bu yazımızda bulabilirsiniz. Kişisel gelişim başarı hikayeleri arasında etkileyici bir Başarısı olan Sony’nin Başarı Hikayesi sizlere de ışık tutacağına inanıyoruz. Diğer firmaların ve kişilerin başarı hikayelerini sitemizden bulabilirsiniz. Başarı hikayeleri herkese ilham veren hikayelerdir. Okuyarak kendi başarınızın temellerini atabilir, siz de kendi başarı hikayenizi yazabilirsiniz.
Sony hakkında biraz bilgi verelim;
Sony, Japonya kökenli çokuluslu şirketler topluluğu. Topluluğun ana şirketi, Tokyo’nun Minato semtinde yerleşik olan Sony Corporation’dur. Yıllık cirosu yaklaşık olarak 8.871.400 trilyon ¥’dir.
Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden birisi olan Sony, Akio Morita ve Masaru Ibuka tarafından ilk olarak 1946 yılında TTK (Tokyo Telecommunications Engineering Corporation) adı altında kuruldu. Şirket sıfırdan değil, eksiden başlamıştı. İki girişimci ilk ürünlerini geliştirmek için 500 dolar borçla işe başlamışlardı.
İkilinin ilk ürünleri bir pirinç pişirme makinesiydi. Fakat ilk girişimleri kendileri için tam bir fiyaskoydu. Yaklaşık 6500 dolarlık ürün satışı yapmalarına rağmen yalnızca 300 dolar kâr elde edebilmişlerdi. Pahalı hammaddeler kullamışlardı ve bu yüzden kâr seviyeleri istedikleri düzeyde olmamıştı. Ancak bu durum iki arkadaşın inancını kırmadı ve ikili kâr seviyelerini artırmak için pazar arayışı içine girdiler. Ar-ge ve inovasyona yatırım yaptılar. Japon halkının kullanabileceği daha farklı şeyler üretmek için farklı yollara başvurdular.
İki arkadaş 1950 yılında bir ses kayıt cihazı piyasaya sürdüler. Bu cihaz, Ibuka’nın Japanese Broadcasting Corporation şirketinde görüp esinlendiği bir modeldi.
Bu kayıt cihazı ikilinin beklemediği bir şekilde popüler oldu. İlk başta fazla satışı olmayan ürün, iki girişimcinin kayıt cihazının ismini Japonca lanse etmelerinden sonra Japon halkı tarafından daha fazla benimsenmeye başlandı. Bu ürün o kadar çok satmıştı ki iki iş adamı artık daha büyük bir iş yeri açmak zorunda kalmışlardı.
1952 yılında iki ortak ürettikleri ses cihazına transistör monte ettiler ve yeni cihazın ismini “Sony” koydular. Artık Sony radio vardı. İki arkadaş Sony ismini seçmişlerdi, çünkü Sony latince ses anlamına gelen “Sonus” kelimesinden geliyordu. 1995 yılına gelindiğinde, aradan geçen 43 yıl boyunca şirket Sony radyolarının satışından inanılmaz bir hasılat elde edecekti ve bir önceki cihazın getirdiği kâr’ın %1000 üzerine ulaşacaktı. Dünyanın dört bir yanında popüler hale gelen ürün insanların çok beğendiği ve neredeyse her evde bulunan bir cihaz olmuştu.
Sony radyolarının ilk piyasaya sürülüşünden 6 yıl sonra, radyonun insanlar arasında oldukça popüler olmasından dolayı, iki girişimci şirketlerinin ismini değiştirmeye karar verdiler ve şirketin yeni adı “Sony Corporation” oldu. Sonraki on yıl boyunca, Sony video teknolojisiyle marketi domine etmeye devam edecekti. 1971 yılına gelindiğinde şirket ilk VCR (Video Cassette Recorder – Video Kaset Kaydedici) cihazını piyasaya sürdü. Bu cihaz çok başarılı oldu ve mühendislik alanında Emmy ödülünü kazandı.
1979 yılına gelindiğinde, Sony bir dönüm noktası yaşayacaktı. Şirket, bir kaset oynatıcı ürün piyasaya sürmüştü ve bu ürün hafif bir kulaklıkla destekleniyordu. Bu ürüne “Walkman” adı koyuldu. Walkman, yürürken müzik dinleyebilmenin verdiği ayrıcalığı anlatıyordu (walk=yürümek, man=adam,insan). Bu ürün o kadar başarılı oldu ki, bugün bile çoğu insan müzik çalarları “Walkman” ismiyle adlandırıyor. Walkman artık bir Sony ürünü olmaktan çıkmış, bir kültür haline gelmişti.
Ar-ge yatırımlarına devam eden Sony, 1982 yılına gelindiğinde bir kilometre taşına daha ulaşacaktı. Daha önce ürettikleri kaset oynatıcıyı bir kademe daha geliştirmişlerdi ve artık şirket CD Player üretmeye başlamıştı. Bu ürün bir öncekine göre daha kolay kullanıma sahipti ve daha iyi bir görüntüsü vardı. 1985 yılında Sony ilk video kamerasını piyasaya sürdü ve Kuzey Amerika, Avrupa ve birçok Asya ülkesinde bu ürün en çok satan teknoloji ürünü haline geldi.
1992 yılında, Sony 1,3 milyar dolar toplam gelire ulaşmıştı. 1984 yılında Sony ilk Playstation’ı piyasaya sürmüştü ve oyun sektöründe devrim etkisi yaratmıştı. Daha sonra şirket televizyon, telefon, dizüstü bilgisayar gibi birçok teknolojik ürün üretimine de adım atacaktı ve hepsinden milyarlarca dolar gelir elde ederek bir teknoloji devi haline gelecekti. Sony demek, artık insanlar için güven demekti. İnsanlar elektronik eşyalarda kalite arayınca Sony’e yöneliyorlardı.
2013 yılına gelindiğinde Sony yıllık gelirini 70 milyar dolar olarak açıkladı. Bugün Sony, her zaman kaliteli ürünler üreten ve insanların teknolojik ihtiyaçlarını karşılayan, sürekli yeni ve farklı ürünlerle teknolojik dünyamızı şekillendiren bir şirket haline geldi. Akio Morita ve Masaru Ibuka ise, inovasyonun ve araştırma-geliştirmenin, bir teknoloji şirketi için her şeyden önemli olduğunu bizlere gösterdi. Sony hiç şüphesiz ki önümüzdeki yıllarda yeni ve farklı ürünlerle bizleri şaşırtmaya, hayatlarımızı değiştirmeye devam edecek.
Kaynak: https://www.basariokulu.org/sonynin-basari-hikayesi
Diğer Başarı Hikayelerini Okumak İçin Tıklayınız.